8 yıl hekim tabip gezdi; ayak ve bacaklarındaki yaraların sebebi kalp hastalığı çıktı

sagliksal

Aktif Üye
Tekirdağ Çorlu’da yaşayan 74 yaşındaki Ahmet Arık, ayak ve bacaklarında çıkan yaralarla niçiniyle 8 yıl boyunca hekim tabip gezdi. İstanbul’da yapılan tetkiklerde, Arık’ın bacak ve kalp damarlarının tıkalı olduğu ortaya çıktı. Geçirdiği koronavirüs niçiniyle teneffüs denetimli anestezi prosedürüyle ameliyata alınan Arık, sıhhatine kavuştu.

Tekirdağ Çorlu’da yaşayan Ahmet Arık’ın, 8 yıl boyunca ayak ve bacaklarında yaralar çıktı. Yaraların vakit zaman derinleşmesi kararı yaşlı adam, tedavi için ameliyat masasına bile yattı. bir hayli hastane gezen Arık’ın yaralarının sebebi İstanbul’da yapılan tetkiklerde muhakkak oldu. Anjiyo daha sonrası bacak ve kalp damarlarında tıkanıklık olduğu öğrenilen Arık için açık kalp ameliyatına karar verildi.

Ameliyat öncesi Koronavirüse yakalandı

Ameliyat için gerçekleştirilen tetkiklerde yaşlı adamın koronavirüse yakalandığı belirlendi. Virüsten akciğerleri olumsuz biçimde etkilenen ve zatürre teşhisi konulan Arık, tedavi daha sonrası kalp ameliyatına alındı. Açık kalp ameliyatında kullanılan klâsik anestezi prosedürünün yaşlı adamın zatürre şikayetlerini artıracağına karar veren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Lider Teskin, hastaya teneffüs denetimli derin anestezi uyguladı. Prof. Dr. Başkan Teskin, teneffüs tüpü bağlanmadan gerçekleştirilen ameliyatın literatürde birinci olduğunu belirtti.

“Dünyada ve literatürde birinci vaka”

Hastanın hem kalp hem bacak damarlarında tıkanıklık olduğunu söz eden Prof. Dr. Lider Teskin, “Kateter süreçle bacak damarları açıldıktan daha sonra hastamızın koronavirüs testi olumlu çıktı. Koronavirüs akciğeri etkiledi ve zatürre gelişti. Kritik kalp damarları tıkanıklığına müdahale edemedik. Mecburen koronavirüs zatürresinin geçmesini bekledik. Lakin hastamızın göğüs ağrıları devam etti. Kalp damarlarında tıkanıklık önemli düzeydeydi. Olağan anestezide hasta bir teneffüs tüpü takarak makineye bağlanır. Lakin hasta koronavirüs zatürresi geçirdiğinden tedavisi bitse bile akciğerlerde hasar kalmakta. Hasarlı bir akciğer bir daha bir teneffüs aygıtı bağlandığında üstün enfeksiyona yol açabilirdi. Tüpü nefes borusuna soktuğumuz anda hastalık bir daha aktive olabilirdi. Biz de 3 etaplı bir anestezi uyguladık. Birinci etapta hasta uyudu ağrıyı hissetmedi. İkinci kademede teneffüsü baskıladık. Üçüncü basamakta ise kendi teneffüsünü ortaya çıkarttık. Literatürü taradığımızda yüksek epidural anestezi ve endotrakeal tüp kullanmadan ameliyatı yapılan birinci olay. Bunu hastamız koronavirüs zatürresi geçirdiği için yaptık.

Çok yılın akabinde bu yaraların niçininin damarlardaki tıkanıklık olduğu öğrendiğini belirten Ahmet Arık ise “Açık kalp ameliyatı uygulandı. Artık kendimi fazlaca yeterli hissediyorum. Bu yaralar ayaktan patlak veriyordu derin yaralar oluşuyordu bedenin öbür yerinden aldıkları modüllerle yaraları kapatıyorlardı. Lakin 1 sene daha sonra bu yaralar yinelıyordu. Hiç kalp hastalığı olduğunu hissetmemiştim. Kalple ilgili sorun olduğunu duyduğumda ise fazlaca şaşırdım. Ameliyatın metodunun de dünyada birinci olduğunu söylemiş olduler. Denetimli anestezi ile ameliyat oldum ben hiç bir şey hatırlamıyorum” sözlerini kullandı. (DHA)