Afganistan: Birleşmiş Milletler bir kez daha Taliban'ın kadınlara karşı işlediği suçları kınadı

Namik

Aktif Üye
ROMA – Birleşmiş Milletler'in Afganistan'daki insan hakları özel raportörü Richard Bennett, 18 Haziran'da İnsan Hakları Konseyi'ne son raporunu sunacak ve bu raporda Taliban'ın bu Asya ülkesinde kadınlara karşı işlenen suçlardan sorumlu tutulması yönünde güçlü bir çağrıda bulunacak. Dosya, Taliban yetkilileri tarafından teşvik edilen “insan onuruna saygı gösterilmemesi ve kadınların dışlanmasına dayanan kurumsallaşmış ayrımcılık ve tecrit sistemini” inceliyor.

İnsan hakları krizi. Birleşmiş Milletler, Afganistan'daki kadın haklarının dünyadaki en ciddi krizlerden biri olduğunu ve giderek kötüleştiğini belirtiyor. Taliban, kadınların hayatını neredeyse engelleyen yasaklar uygulamaya devam ediyor ve bu yasakların doğru uygulanmasına yönelik kontrolleri yoğunlaştırıyor. Mart ayında, fiili yetkililer, evlilik dışı cinsel ilişki ve evlilik evini terk etme gibi sözde ahlaki suçları işleyen kadınların (kadınların genellikle aile içi şiddetten kaçınmak için bunu yapmaya yöneldiği) taşlanarak öldürülmesi gerektiğine hükmetti. Kız çocuklarının altıncı sınıftan sonra eğitim görmesi, birçok çalışma şekli, serbest dolaşım, protesto hakkı ve kamusal boyutlu bir yaşam sürmesi yasaktır. Kendilerini sıklıkla kendi evlerinde mahkûm olarak tanımlıyorlar ve intihar oranlarının artması şaşırtıcı değil. Bennett, Taliban'ın kadınlara yönelik ayrımcılık sistemini insanlığa karşı bir suç ve ülkedeki tüm sivil nüfusa yönelik yaygın ve sistematik bir saldırı olarak tanımlıyor.

Ülkenin genel durumu. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Ofisi'nden Edem Wosornu, New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Afgan krizinin “umutsuz bir kriz olmadığını” söyledi (OCHA) ülke ziyaretinin ardından. Genel olarak Afganistan'da 23 milyon insan insani yardım sayesinde yaşıyor; bu, 2019'a kıyasla beş kat artış anlamına geliyor. Ancak 15 milyondan fazla vatandaş kendilerini yaklaşan açlık riskiyle karşı karşıya buluyor. Orta ve kuzey bölgelerdeki son sel felaketleri sefaletin daha da artmasına neden oldu. Bu bağlamda Taliban yetkililerinin Afgan insani yardım çalışanlarına uyguladığı kısıtlamalar, ülke genelindeki yardım ve yardım operasyonlarını karmaşık hale getirdi.

Yerinden edilmiş. 2 Haziran Pazar günü Afgan yetkilileri, Kabil'de ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı gayrı resmi yerleşim yerlerini yıkmaya başlayarak, 800'den fazla savunmasız aileyi ve yaklaşık altı bin kişiyi evsiz bıraktı. Norveç Mülteci Konseyi. Afganistan, Taliban'ın iktidara geldiği Ağustos 2021'den bu yana insani ve sosyo-ekonomik krizlerin pençesinde. 2023 sonu itibarıyla 4,2 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi. Geçtiğimiz Eylül ayından bu yana yaklaşık 600.000 savunmasız Afgan'ın Pakistan'dan ani geri dönüşü, kaynaklar giderek daha da sınırlı hale gelirken, ülkede yerinden edilen kişilerin sayısını önemli ölçüde artırdı.