Afrika'da küresel eğitim: 98 milyon çocuk okula gidemezken, gezegendeki en genç kıtanın sorunu olacak

Namik

Aktif Üye
ROMA – Roma'da bu konuya adanmış bir toplantı vardı “Eğitim, ortak acil durum”. Amaç, Afrika Birliği'nin, en önemli toplantısını 13-15 Haziran tarihleri arasında Puglia'da yapacak olan bir sonraki G7'nin İtalya başkanlığına sunduğu tavsiyeleri ilerletmekti. Laura Frigenti – genel müdür Eğitim için Küresel Ortaklık (GPE), evrensel bir hak olarak ve düşük ve orta gelirli ülkelerde öğretmen eğitimine acil bir ihtiyaç olarak hayati önem taşıyan okul sorununu, haklara ilişkin farkındalığın ve vicdanın oluşturulmasına yönelik küresel bir yatırım şeklinde daha genel bir çerçeve içerisinde masaya yatırdı. özellikle gençler arasında, tüm bunların eksik olduğu yerlerde.

Toplantının organizatörleri. GPE'ye ek olarak toplantıyı da tanıttılar, Civil C7, AVSI, Çocukları Kurtarın İtalyan Diasporası koordinasyonu işbirliği için, Küresel Eğitim Kampanyası, Eğitimde Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Sant'Egidio Topluluğu. Afrika'da eğitimin sorunu tüm gezegenin sorunudur – toplantı sırasında bunun altı defalarca vurgulanmıştır – çünkü gelecek bu kıtaya aittir: 2050 yılına gelindiğinde her 4 kişiden biri Afrikalı olacaktır. 2023 yılında Afrika kıtası gezegendeki en büyük genç nüfusa sahip olacak ve 2050 yılına gelindiğinde 18 yaşın altındaki tüm insanların %40'ı, yani yaklaşık 1 milyar kişi Afrika'da olacak. Ancak Sahraaltı Afrika'da yaklaşık 98 milyon çocuk okula gitmiyor ve yaklaşık %86'sı 10 yaşına kadar temel okuryazarlığa ulaşmada zorluk çekiyor.

İtalya'nın değerli deneyimi. Bu gezegensel zorluğun farkına varan Afrika Birliği, 2024'ü ilan etti:Eğitim yılı” ve 17 ve 18 Şubat tarihlerinde Addis Ababa'da düzenlenen Afrika Birliği zirvesinin kapanışından hemen sonra, Eğitim için Küresel Ortaklıkbağlamında Sivil 7, adı geçen diğer kuruluşlarla birlikte dün Piazza Montecitorio'daki Hotel Nazionale'de düzenlenen etkinliğin tanıtımını yaptı. Böylece Afrika Birliği Devlet Başkanlarının 21. yüzyılda eğitime ilişkin yönergeleri ve tavsiyeleri aktarıldı. İtalya'nın tarihinin bize öğrettiği gibi, eğitim ekonomik ve sosyal ilerlemenin temelini temsil ediyor ve tüm çocuklara ortak bir dil, temel beceriler ve yeni bir kimlik duygusu öğrenme fırsatı sunuyor, dedi Laura Frigenti. Eğitim için Küresel Ortaklık – İtalya, eğitimi daha güçlü ekonomiler ve daha adil ve istikrarlı toplumlar için bir sıçrama tahtası haline getirmek amacıyla paylaşacak değerli deneyimlere sahiptir. İtalya-Afrika Konferansı ve 2024'te G7 başkanlığının başlamasının ardından, Afrikalı liderlerden gelen mesaj açıktır ve İtalya, tavsiyelerinin uygulanmasına ve Afrika ile G7 ilişkilerinin yeniden kurulmasına kararlı bir şekilde katkıda bulunmak için çok önemli bir fırsata sahiptir.”

Muazzam ekonomik faydalar. Eğitime odaklanırsak, Afrika'da kişi başına düşen gelirde 2050 yılına kadar %50, 2100 yılına kadar ise neredeyse %120 oranında potansiyel bir artış olacak. Ancak hepsi bu değil, diye vurguladı Laura Frigenti, eğitimli ve nitelikli bir Afrika nüfusu bunun bir kaldıraç olabileceğinin altını çizdi. Bu, iklim değişikliğinin zorluklarıyla yüzleşebilecek, gelecekteki insani ve ekonomik kaynakların kendi kendini idame ettirebilmesini ve güçlendirebilmesini sağlayacak kademeli etkilerle daha üretken ve daha sürdürülebilir toplumlara yol açacaktır. Annesi okuyabilen bir çocuğun beş yaşından sonra yaşama ihtimalinin %50, aşı olma ihtimalinin %50 ve okula gitme ihtimalinin iki kat daha fazla olduğunu söylemek yeterli olacaktır.

Ve işin içinde Barış ve istikrar da var. Eğitime erişim aynı zamanda barış ve istikrarı da destekler: Eğitimde eşitsizliğin iki kat daha fazla görüldüğü ülkelerde çatışma olasılığının iki kattan fazla arttığı tahmin edilmektedir. Aslında eğitim, uyumlu ve barışçıl toplumları destekler: Eğitim yılı daha uzun olan ülkeler daha az çatışma yaşar. Ruth Kagia'nın özel danışmanı şu sonuca varıyor: “Afrika'da eğitime yatırım yapmak, İtalya'nın G7 başkanlığına yönelik temel siyasi önceliklerine ulaşması açısından temel önemdedir” Eğitim için Küresel Ortaklık Afrika Birliği için – yani bölgede ekonomik büyümeyi ve istikrarı teşvik etmek ve göçü tetikleyen unsurları azaltmak”.

“Afrika'ya güvenle bakıyoruz” Bunlar Papa Francis'in sözleridir; umut dolu mesaj Jorge Bergoglio'nun sözleridir: 'Afrika'ya büyük bir güvenle bakıyoruz, çünkü gelecek yolları çizebilecek kapasitede bir kıta olmak için ihtiyaç duyduğu her şeye sahiptir. Sadece ekonomik ilerleme ve barış süreçleri için büyük kaynaklardan bahsetmiyorum, her şeyden önce eğitim kaynaklarını düşünüyorum: Geleneksel Afrika eğitiminin değerleri, özellikle misafirperverlik, karşılama, dayanışma değerleri, mükemmel bir şekilde bütünleşen değerlerdir. Eğitim Paktı”na dahil edildi.

Diasporanın sesi. Sekreteri Ezio Lorenzo Bono, “Afrika sadece insanlığın annesi değil, aynı zamanda sadece geleneksel eğitimi sayesinde değil aynı zamanda modern eğitimi sayesinde de bir eğitimcidir” dedi. Eğitimde Küresel Mutabakat. CIDCI başkanı Mani Ndongbou Bertrand Honore, “Afrika diasporaları” dedi. Uluslararası İşbirliği için İtalya Diaspora Koordinasyonu –her zaman menşe ülkelerinde eğitime, mesleki eğitime ve öğretime kendilerini adamışlardır. Bugün diasporaların insan sermayesi açısından katkısı, Afrika eğitim sistemlerinin güçlendirilmesi, yeniliğin teşvik edilmesi ve beceri açığının kapatılması açısından temel önemdedir”.

Eğitim kalkınmayla alakalıdır. Genel Sekreteri Giampaolo Silvestri, “Eğitimin hepimizin gelişimiyle ilgisi var” diye vurguladı. AVSI Vakfı – iklim krizinden göçe, ekonomik istikrarsızlıktan giderek yaklaşan savaşlara kadar en çok tartışılan ve bölücü konularla ilgilidir. Afrika'da eğitimi desteklemek, kalkınmaya yatırım yapmak anlamına geliyor. İnsanların eşsiz ve tekrarlanamaz değerlerini keşfetmelerine, onurlarının farkına varmalarına, hayatlarının kontrolünü ellerine alabilmelerine, hem kendileri hem de içinde bulundukları toplum için projeler geliştirebilmelerine olanak tanıyan bir eğitim için enerji, yaratıcılık, fon ve işbirliklerine başvurulmalıdır. aittir.”