Bir Misyonun Tarihi, Okyanus Viking'den Board Günlüğü: “Zahra ve Naima, Anne ve Kızı”

Namik

Aktif Üye
Zahra* ve Naima*, Anne ve kız

Bu alanda bu günlerde anlattığımız 5 Mayıs'ın operasyonu sırasında 7 farklı milletten 108 kişiyi kurtardık. Bunların arasında sadece iki kadın vardı: genç bir Somala, Zahra ve sadece 11 aylık küçük kızı Naima.

Bir Misyonun Tarihi, Okyanus Viking'den Geri Dostu: “Rebecca, denizde bir ebe”

Valeria Taurino*

05 Mayıs 2025

Bugün, tüm annelerin kutlandığı gün, sadece hikayelerini anlatabilirim. Naima, bitkinlik, yaralar ve boşlukta kaybolan görünen köprüde bir güneş ışığı idi. Güneşli, gülümseyen, geniş bir kız ve hemen geminin maskotu oldu. Onunla oynanan tüm kazazıklar ve farkına bile varmadan, unutması kolay olmayacak bir geçmişi geride bırakmaya çalışanlara gülümsemeler, umut, gelecek verdi.

Bir Misyonun Tarihi, Okyanus Viking'den On To Pano: “Angelo, İnsan Komutanı”

Valeria Taurino*

09 Mayıs 2025

Gemide 25 refakatsiz küçük çocuk vardı, ancak genel olarak ortalama yaş düşüktü: hepsi çok gençti, yetişkinlerden biraz daha fazlaydı. Birçoğu bana Libya'da yaşanan şiddetten bahsetti, Pakistanlı bir çocuk Libya gözaltı merkezlerinde bir yıldı, bizim tarafımızdan kurtarılmadan önce geçişi üç kez denedi: Bir öncekiyle Libyalılar onu alıp cehenneme bildirdiğinde. Bana söyleyen arkadaşları, başını salladı ama sonra benimkinden uzak bakıyor, kendine adım atıyor, gözle görülür bir şekilde rahatsız görünüyor ve bizimle konuşmaya çalıştığımda nezaketle onaylıyor ama detay eklemiyor. İşte: Bu geçmiş, gözlerinizi her kapattığınızda, rahatladığınızda, dört gözle beklemeye çalıştığınızda tekrarladığımı hayal ettiğim ve her zaman sizi geri getiriyor.

Bir Misyonun Tarihi, Ocean Viking'den On To Board Günlüğü: “Sahar kaçanların dilini konuşuyor”

07 Mayıs 2025

Zahra ve Naima ile gemide çok zaman geçirdim, kız onu gıdıklamamı bekledim, onu güldüren ayetler ve ben, herkes onu tatmin etmekten memnun oldu. Zahra Libya'yı doğurdu ve kocası ve kızı ile oradaydı: kaçakçılar küçük kızın varlığını fark ettiğinde, Zahra ve Naima'yı başlamaya zorladılar. Zahra kocası olmadan gitmek istemedi, ama onsuz gemiye binmek zorunda kaldı. İstatistiklerin bize söylediklerini düşünmeden zaten iğrenç görünüyor, yani bu göçmen yolu üstlenen kadınların% 90'ı cinsel şiddet mağdurudur: aslında, kurtardığımız hamile kadınların ve bebeklerin çoğu Libya'da maruz kalmıştır. Ama durum böyle değil ve bir şiddet hikayesi anlatmak istemiyorum: Bu sadece yalnız seyahat eden genç bir Somali annesinin ve umut getiren ve geleceği geçmiş ve ağır anılarla dolu bir gemide temsil eden küçük bir Somali annesinin hikayesi.

Naima zaten ilk adımları atıyor ve sadece el olmadan değil, aynı zamanda Akdeniz'in ortasındaki bir geminin köprüsünde de yapıyor. Naima çok gülüyor. Tıbbi ekibin, muhtemelen pediatrik tedavilere erişmenin ısıya maruz kalması ve imkansızlığı nedeniyle, tıbbi ekibin dudaklardaki kökeni ve kabarcıkları daha iyi anlamaya çalışacağı küçük yara izleri vardır. Küçük kız henüz sütten kesilmedi, ancak ebe annesinde formülde süt dışındaki yiyecekleri tanıtmaya başlamak için ısrar etti. Libya veya İtalya'da insani bir gemide, yemeği sevmeyen bir bebek her zaman aynı komik şekilde tepki verir. Ve böylece Naima yaptı. Ama annesi Zahra, uçan çay kaşığı ve şarkılar arasında hala onu yemeyi başardı.

Okyanus Viking Köprüsü'ndeki Zahra ve Naima hayatı temsil ediyor. Çünkü bu köprü hayattır. Orada hoş geldiniz, dikkat et, gülümsemeler, dinleme, yardım, bakım veriyoruz. Orada, Angelo'dan Rebecca ve Sahar'a kadar, tüm SOS Mediterranee ekibinden geçen, bu kelimelerin anlamını hiç bilmeyen insanlık ve haysiyetle başa çıkıyor.

*Hayatta kalanların kimliğini korumak için icat edilen isimler.