İnsani yardımın her türünü askıya alan Trump döneminde ABD'de yapılan uluslararası işbirliği

Namik

Aktif Üye
ROMA – 1961 yılında John Fitzgerald Kennedy tarafından kurulan ABD Uluslararası Kalkınma ve İnsani Yardım Ajansı USAID web sitesinde okuduk: “Cuma 7 Şubat 2025, 23:59 (Doğu), doğrudan USAID tarafından işe alınan tüm personel, görev açısından kritik işlevlerden, temel liderlikten sorumlu belirlenmiş personel hariç, küresel bir idari izne konacaktır. Programlar. Çalışmaya devam etmesi gereken temel personel, 6 Şubat Perşembe gününe (EST) (EST) ajansın liderliği tarafından bilgilendirilecektir.

Duyan Musk: USAID kapalı olmalı. Düşük gelirli ülkelerde acil durumlarda ve kalkınma desteğinde tüm yardım dünyasının üzerinde endişe duyan hüküm, tüm dış yardım programlarının 90 gün boyunca geçici olarak askıya alınmasıdır. Altını çiziyor Bilgi almasıİtalyan insani operatörlerin portalı. Karar, belirsiz bir şekilde, ABD'nin Uluslararası Kalkınma Ajansı – USAID'in geri kazanılamadığını ve kapatılması gerektiğini söyleyen Elon Musk'tan başladı. Şimdilik onu Dışişleri Bakanlığına entegre edecek. Ancak bu tür kalıcı ifadeler, Cumhuriyetçilerin çok küçük bir çoğunluğa güvenebileceği ABD Kongresi ile uğraşmak zorunda kalacak.

“ABD'nin çıkarlarına ve değerlerine karşı yardım”. Benzeri görülmemiş karar, 2023'te yaklaşık 40 milyar olan Amerikan yardımını kökten gözden geçirmeyi ve fonların yönetiminin hedefleriyle uyumlu olup olmadığını kontrol etmeyi amaçlıyor. Trump'ın yeni görevinin başlangıcında imzalanan emir, dış yardım sistemini eleştirerek “Amerikan çıkarları ile uyumlu değil ve genellikle ABD değerlerine aykırı” diyor. Trump'a göre, bu fonlarla desteklenen birçok girişim küresel barışı istikrarsızlaştırıyor ve uluslar arasındaki uyumlu ilişkileri engelliyor.

Üç temel soru. Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Senato'daki son duruşması sırasında, dış yardım masraflarının üç temel soruyu cevaplaması gerektiğini vurguladı:

1) – Amerika'yı daha güvenli hale getiriyor mu?

2) – Amerika'yı güçlendiriyor mu?

3) – Amerika'yı daha müreffeh mi yapıyor?

Rubio'da değerlendirme ve yönetme görevi. Rubio, yönetim ve bütçe ofisi ile birlikte, uluslararası yardım masraflarının etkinliğini ve tutarlılığını değerlendirme görevine sahip olacaktır. Federal bütçenin yaklaşık% 1'ini temsil eden dış yardım, esas olarak Dışişleri Bakanlığı veUluslararası Kalkınma Ajansı (USAID).

Başlıca Yararlanıcılar: İsrail, Mısır, Ürdün. ABD yardımının en büyük faydalanıcıları arasında İsrail, Mısır ve Ürdün, uzun vadeli anlaşmalardan ve uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan fonları, kesintilere tabi değil. Ancak, barış, insan hakları ve mültecilerin bakımı için olanlar gibi Birleşmiş Milletler programları genellikle Cumhuriyet idarelerinin azaltılması manzarasındadır.

Geçmişte diğer şüpheler. Geçmişte Trump, bazı Birleşmiş Milletler ajansları için fonları askıya almış ve Filistin Otoritesi için fonları azaltmıştı. Bununla birlikte, BIden başkanlığı kapsamında, BM Filistinli mülteciler için BM Ajansı UNWA'ya karşı mali yükümlülüklerin kesilmesi gibi bazı sınırlamalar getirilmişti.

ABD'nin rolü tartışılıyor. Trump tarafından düzenlenen revizyon şimdi ABD'nin ana küresel bağışçı olarak rolünü sorguladı ve uluslararası güvenlik ve istikrarın teşvik edilmesinde dış yardımın etkinliği ve stratejisi üzerine tartışmalar açtı.

Her zaman bir itici güç. USAID, ABD hükümet yardımının uluslararası yardımını yönetmek için 1960'larda tasarlandı. Dünyadaki düzinelerce ülkede her zaman uluslararası gıda güvenliği, küresel sağlık ve konflik sonrası destek programları için bir itici güç temsil etmiştir.

“Ay radikallerinin bir yuvası.” Bugün Trump, ajansı verimsiz olmak ve hükümetin direktiflerine yeterince yanıt vermemekle suçluyor. Başkan için, ajans tarafından finanse edilen programların çoğu, ABD'ye doğrudan faydaları garanti etmez ve bazı ifadelerde “Ay Radikal Nest” olarak tanımlamasına yol açar. Kısacası, Trump'ın seçimi sadece politikası fikrinin yeniden teyit edilmesidir: “Önce Amerika“, Uluslararası harcamaların değerini sorgulayan. Yurtdışına yatırım yapan her doların ABD'yi daha güvenli, daha güçlü ve daha müreffeh hale getirmesi gereken bir mantık.

Sonuçlar küresel olarak. Bu yenilemenin sonuçları uluslararası yardıma bağlı topluluklar için yıkıcı olabilir. USAID, binlerce için ana finansman kaynaklarından biridir. Hükümet dışı kuruluşlar ve tüm dünyada insani projeler. Faaliyetleri, destekten mültecilere, aşıların dağılımından çatışma sonrası kriz yönetimine kadar yetersiz beslenmeye karşı mücadeleye kadar uzanmaktadır. Yakın tarihli bir yürütme emrinden 90 gün boyunca uygulananlar gibi masrafların dondurulması, zaten çok sayıda hayati programın askıya alınmasına neden oldu ve milyonlarca insanı yiyecek, su ve tıbbi yardıma erişmeden bıraktı.

İşbirliği için benzeri görülmemiş bir meydan okuma. Bu nedenle, bir şey açıktır: Uluslararası işbirliği dünyası benzeri görülmemiş bir meydan okuma ile karşı karşıya. USAID ile işbirliği yapan kuruluşlar, finansmanda olası bir düşüşe hazırlanmalı ve programların sürdürülebilirliğini sağlamak için stratejilerini yeniden düşünmelidir.