Mozambik: Hamile veya halihazırda anne olan gençler, eğitim hakkını koruyan yardım ve sübvansiyonların eksikliği nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalı

Namik

Aktif Üye
ROMA – Raporlara göre, Mozambik'te birçok hamile veya halihazırda anne olan genç, eğitim ve anneliği uzlaştırmak için gereken sübvansiyon ve yardım eksikliği nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalıyor İnsan Hakları İzleme Örgütü yeni yayınlanan bir raporda. Her ne kadar Mozambik hükümeti hamilelere ve anne adaylarına yönelik ayrımcı tedbirleri beş yıldan fazla bir süre önce kaldırmış olsa da, öğretmenler ve okul personeli genel olarak ergenlere yardım etmeye hazır değil. Dosyada okuduğumuza göre kızların çoğunluğunun cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda ne eğitim ne de doğum kontrolü ve güvenli kürtaj gibi hizmetlerin kullanılabilirliği açısından, yani yasaların izin verdiği sınırlar dahilinde herhangi bir bilgisi yok.

Siyaset. 2003 yılında Mozambik hükümeti, okul yönetimlerinin hamile veya halihazırda anne olan gençleri gündüz derslerinden gece vardiyası derslerine ve yetişkinlerin akşam derslerine almasını gerektiren bir önlemi kabul etti. Ancak bu yasanın tek sonucu, kız çocuklarına karşı ayrımcılık yapılması ve onları milli eğitim sisteminin dışına itmesi, aynı zamanda akranlarıyla birlikte okula gitmelerinin engellenmesi oldu. Sivil toplum aktivistleri, 2018 yılında Eğitim Bakanlığı'nı yönetmeliği iptal etmeye ve kızları okullarda yaygın cinsel şiddetten korumak için daha fazlasını yapmaya iten uzun bir kampanyaya öncülük etti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümetin bu yasayı yürürlükten kaldırarak kızların eğitimini teşvik etme yönünde siyasi irade gösterdiğini açıklıyor. Ancak bu arzuyu somut bir şekilde ifade etmede ve hamile veya annelik yapan kızların okula devam ederken karşılaştıkları muazzam sistemik ve sosyal engelleri ele almada başarısız oldu. Mozambik'teki pek çok öğrenci, aileleri kayıt ücretleri, üniformalar, kitaplar, ulaşım gibi masrafları karşılayamadığı için ortaokulu bırakıyor; çünkü enstitüler genellikle köylerden çok uzakta. Ve bu engeller yoksul aileler ve bekar anneler için neredeyse aşılmaz hale geliyor.

Mozambik'te kızların eğitimine ilişkin veriler. Ülke, çocuk yaşta evliliklerin sayısı açısından küresel sıralamada beşinci sırada yer alıyor. Ergenlik çağında hamilelik oranı en yüksek doğu ve güney Afrika'da görülüyor: 2023'te yaşları 15 ile 19 arasında olan 1.000 genç kadından 180'i doğum yaptı; bu, aynı yaş grubundaki her bin kız çocuğunun 94 doğum yaptığı bölgesel ortalamayla çelişiyor. Birleşmiş Milletler tahminlerine göre Mozambik'te en az on kız çocuğundan biri 15 yaşından önce çocuk sahibi oluyor. Aynı yıl okulu bırakanlarla ilgili 2019'da yapılan bir araştırma, hamile kızların yüzde 70'inin okulu bıraktığını gösteriyor. 2022'de ergen kızların yalnızca yüzde 41'i ortaokulu tamamladı. Ancak 2020'de yalnızca yüzde 4'ü liseyi tamamladı.