Polikistik over miyim? Bende polikistik over sendromu mu var?

sagliksal

Aktif Üye
Jinekolojik muayene olmak için başvurdunuz, rastgele bir şikayetiniz de yok ve doktorunuz ultrason imgesinde polikistik overler olduğunu söylemiş oldu, ne
yapmalıyız ?

Yahut şikayetlerimiz var, adet gecikmeleri, uzun mühlet adet bakılırsameme, ilaçsız adet gorememe, kolay kilo alımı ancak verememe, sivilceler, bedende kıllanma artışları bir daha ultrason imajınızda polikistik overler var. Birinci örnekte yalnızca yumurtalık imajı polikistik olan bir hanımefendi, başkasında ise bir polikistik over hastalığı yahut sendromunu sizlerin ağzından tanım etmeye çalıştım. Orta formları olmakla birlikte, daha ağır formları da olabilir polikistik over olarak bildiğimiz hastalığın. İnsülin direnci, diabet, obezite üzere sonuçlar da eklenince yukardaki şikayetlere artık polikistik over sendromuna geçiyor yaptığımız tarifler.

Farklı ayrı sınıflandırılırsa 8-9 alt tip sayabiliriz, benim size yukarda 3 net tipini tanım ettiğim polikistik overin. Pekala bu durumda polikistik over nedir ? Polikistik over yalnızca ultrasondaki imajın ismidir. Bal peteği usulünde bir yumurtalık, yumurta sayısı tek yumurtalıkta bile 12 den çok küçük küçük, hepsi 10 mm (1 cm) ‘in altında yumurtacıklar dizilmiştir.

Şayet rastgele bir adet düzensizliği, başka şikayetler yok ve yalnızca ultrason imajı bu biçimde ise burada yalnızca polikistik over manzaranız var demek gerekir. pek epeyce bayan yalnızca bu imaj söylenip açıklama yapılmadığı vakit kendini ağır polikistik overli yahut polikistik over hastası yahut sendromu üzere sınıflayıp çabucak hamile kalamayacak mıyım kısmına gelmektedir ne yazık ki. Zira her yerde polikistik over yahut polikistik over hastası, polikistik over sendromu olan hamile kalamaz, infertildir yahut kısırdır üzere yazılarla, cümlelerle karşılaşır.

Yalnızca ultrason imajı polikistik olan zayıf bir hanımefendiye yalnızca kilo almamasını, karbonhidrat,şeker ve yağlardan uzak durmasını tavsiye etmek kâfi iken kilolu hanımlarda kilo vermek için de gereken diet, spor ve hareketli ömür şekline geçiş tavsiye edilmelidir.

Pekala ya şikayeti olanlar, bu polikistik overin kesin bir tedavisi yok mu ? Bu kistler geçmez mi ? Yanıt yok ve geçmez ‘dir.

Pekala biz her yeri gezdik deva bulamadılar, siz bize ne yapabilirsiniz?

Polikistik overde tedavi şikayetlere, yaşa göre, gebelik istenip istenmediğine göre değişir. Polikistik over imgesini yahut polikistik over hastalığını/sendromunu ilaçla tedavi etmek ortadan kaldırmak, yok etmek mümkün değil. Fakat neler yapabiliriz ?

Şayet gebelik isteği olmayan üreme çağında bir hastamız yahut genç bir kızımız yalnızca adet düzensizliğinden şikayetçi ise, bildiğiniz üzere polikistik overe
uygun, hormonal dengeyi sağlayacak adet düzenleyiciler kullanıyoruz. Tabi ki fazla kilomuz varsa evvel maksadımız bunu düzeltmek oluyor. Kilo veren ve beden kitle indeksine uygun hale gelen biroldukça polikistik overli bayan ilaca gereksinim duymadan adetlerini tertibe sokabilir.

Adet düzensizliği ile birlikte, sivilce ve bedende kıllanma artışı varsa kesinlikle siproteron asetat içeren antiandrojen ilaçlar, yani polikistik overde artmış testosteron aktivitesini ve seviyelerini düşürecek tedaviler uygulanmalıdır. Polikistik over hastalığı yahut sendromunda insülin direnci, diabet yani şeker hastalığı da eşlik edebilir. Bu durumda tedaviye antidiabetikler de eklenir. Bunlar gereksinime nazaran tabletler yahut insülin de olabilir. Tabi ki kilo vermek ve diet bir daha birinci basamakta bunu unutmayalım. Polikisitik over ve gebelik diye sorsak hocam derseniz şayet …

Artık en başta söylemiş olduğim üzere tesadüfen polikistik overlerin var denen hanımlar bile internete bakıp bişeyler okuyunca direk benim çocuğum olmayacak diyor ne yazık ki gereğince bilgilendirilmedikleri için.

Ben polikistik over ve gebelik konusunda hanımları 3 kümeye ayırıyorum.

1) Tabiatıyla hamile kalanlar ( birçok polikistik over imgesine sahip olduğunu dahi bilmeden hamile kalabilir. )

2) Yumurta takibi yahut aşılama üzere sıradan tekniklerle hamile kalanlar

3) Tüp bebek tedavisi ile hamile kalanlar

Yeni evli çiftlerde, adetleri tertipli olanlarda gebelik için beklemelerini öneriyorum ekseriyetle. Şayet bilinen yahut gebeliği etkileyecek ek bir sorun yoksa tabi ki en azından 1 yıl bekleyin derim.

Genç çiftler ve birkaç yıllık evliler , ek bir sorun yok, adetler nizamlı yahut yavaşça sistemsiz, bu kümede da hamile kalamama mühletine nazaran yumurta takibi
yahut aşılama tedavisini öneririm. Pekala polikisitik overde ne vakit tüp bebek tedavisi önerirsiniz derseniz şayet …

Polikistik overe eşlik eden orta yahut ağır erkek faktör varsa, yani sperm parametreleri berbatsa, anne adayımızın yaşı 35 ve üzerinde ise, her iki tüp
tıkalı ise, daha evvel yumurta takibi ve aşılama tedavileri ile gebelik el edilemedi ise, 5 yıl ve üzerinde korunmasız bağlantıya karşın gebelik olmuyor ise bu kümede öbür formüller deneyerek vakit kaybetmeye gerek görmüyorum. Bu kümedeki çiftlerimizin tüp bebek tedavisi yaptırmaları gerekir.