Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı: 4 bin 400 adım kâfi mi

sagliksal

Aktif Üye
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında, Dr. I-Ming Lee’nin “egzersiz-kronik hastalıklar ilişkisi” üzerine gerçekleştirdiği araştırmayı kıymetlendirdi.

2019’da yayımlanan ve ortalama yaşı 72 olan 16 bin 741 hanımın yürüme aktivitelerini 4 yıl boyunca aralıksız izlenmesiyle gerçekleştirilen kelam konusu çalışmanın, günde ortalama 4400 adım atanların vefat risklerinde, 2000 adım atanlara oranla yüzde 41 azalma olduğu verisini ortaya koyduğunu aktaran Müftüoğlu, “sadece bayanlarda ve sadece 70’i aşan hanımlarda gözlenen bu bilgilerin” bir daha gündeme geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Dr. LEE yaptığı o çalışmada vefat riskini en çok azaltan adım sayısının 7500-8500 aralığında olduğunu aslına bakarsan net olarak görmüş ve göstermiş. Tamam, günde ortalama 4400 adım 70’lik hanımların vefat risklerini 2000 adım atanlara oranla yüzde 41 azaltmış lakin bu azalma, adım sayısı ortalama 5900’e çıktığında anında yüzde 46’ya yükselivermiş. Adım sayısını biraz daha arttırdığınızda, günde 7500-8500 aralığına çıkardığınızda ise vefat riskinizdeki azalma yüzde 58’e kadar ulaşmış. Her ne kadar Dr. Lee’nin bu çalışması ‘7500’ün üzeri ek bir yarar sağlamıyor’ üzere bir sonuç verse de ben dahil bir epeyce uzman bu kanaati asla paylaşmadı, paylaşmıyor.”

“Ertuğrul Özkök’e bendilk evvel birinci “kırmızı kartı” Prof. Dr. Melih Us gösterdi”

Ayrıyeten yazısında Prof. Melih Us’un Hürriyet müellifi Ertuğrul Özkök’ün 4 bin 400 adım konusundaki kanılarına rağmen, “Sen o araştırmanın detaylarını okudun mu. Melih Us “Ben sonuna kadar okudum, durum pek o denli anlatıldığı ve yazıldığı üzere değil” diyerek açıklamalarda bulunmasını, “Ertuğrul Özkök’e bendilk evvel birinci uyarıyı, daha doğrusu ‘kırmızı kartı’ pahalı meslektaşım Prof. Dr. Melih Us gösterdi” kıymetlendirdi.

“Melih Hoca bu araştırmanın eksik ve yanlış değerlendirildiğinin altını net ve açık olarak çizdi. Zira o araştırmada da -ki daha evvel yapılan bir epeyce araştırmada olduğu gibi- günde 7500 adım maksadı 4400 adımdan epeyce daha mantıklı, verimli ve faydalı görünüyordu” diyen Müftüoğlu, yazısının “Peki doğrusu ne?” başlıklı kısmında şu niyetlerini aktardı:

ŞAYET daha sağlıklı, formda ve zinde, daha yavaşça, daha keyifli, kronik hastalıklardan uzak bir ömrüm olsun diyorsanız her gün sistemli idman yapın. Önceliğinizi de “yürüme”ye verin. Zira yürümek “dozunda” alındığında problemsiz ve sınırsız yararlar sağlayabilen muazzam bir ilaçtır. Her şeydilk evvel sıradan ve doğaldır. Özel bir eğitim ya da marifet gerektirmez. Özel bir kıyafete de gerek duymazsınız. Bir çift yürüyüş pabucu işinizi rahatlıkla halleder. Ayrıyeten tek başına yürüyerek “kafa dinlemek” arkadaşlarla bir arada yürümeyi seçerek de “dostluğun keyfini çıkarmak” için de yürümek eksiksiz bir seçimdir. Onu her yerde, her vakit, her şartta yapabilirsiniz. Üstelik yaşınız ve sıhhat durumunuzun da önemli bir kısıtı kelam konusu olmaz. Ayrıyeten durumunuza bakılırsa gerekli her türlü mühlet ve tempo ayarlamalarını da yapabilirsiniz.

Özkök, 20 Mayıs 2021 tarihindeki köşe yazısında, Prof. Melih Us’un kendisine verdiği karşılığı unsurlar halinde şu biçimde aktarmıştı:
BİR: Bir kez yeni haber değil. 2019 yılında JAMA dergisinde yayınlanan bir çalışma…

İKİ: Ortalama yaşı 72 yaş olan bayan hasta kümesinde yapılmış.

ÜÇ: 16 bin 741 bayanda 7 günlük adım sayısına bakılmış. Hakikat: Birinci sonuç şu biçimde: Günde ortalama 4 bin 400 adım atanlar ile 2 bin 700 adım atanlar karşılaştırıldığında mevt oranı azalıyor.

DÖRT: Ancak o cümlenin devamı var: 7 bin 500 adım atanlarda ise vefat oranının daha da azaldığı tespit edilmiş.

BEŞ: Çalışma 70 yaş bayan kümesinde yalnızca adım sayısını 1 haftalık vakit diliminde ölçmek formunda tasarlanmış. halbuki vefat oranını bu yaş grubunuzda etkileyebilecek epeyce faktör var.

ALTI: Bu araştırmaya bakarak, mevzuyu yalnızca adım sayısına indirgersen epeyce yanlış bir şey yapmış olursun. Antrenmanın yoğunluğu, sıklığı ve mühleti başka değerli faktörlerdir. Etkin bir hayat üslubu bütün tıp kılavuzlarında kıymeti en hayli vurgulanan konulardan biridir.

YEDİ: Bilimsel dataları bu türlü yanlış yansıtmak yerine halkı spora ve faal yaşama teşvik etmeliyiz. Yaşa ve bünyeye uygun biçimde nizamlı spor yapmak kendinize yapacağınız en âlâ yatırımdır.