Sudan, Kuzey Darfur'daki İnsani Yardım Konvoyuna Saldırı: 5 Ölüm ve Yanmış Kamyonlar

Namik

Aktif Üye
ROMA – ” Dünya Gıda Programı Birleşmiş Milletler (WFP) ve UNICEF, 2 Haziran akşamı Kuzey Darfur'daki Al Koma yakınlarındaki ortak bir insan konvoyuna karşı gerçekleşen saldırının ayrıntılarını yaptılar. Seferin bir parçası olan beş kişi öldü ve diğerleri de yaralandı. Alevler üzerine yardım yüklü birkaç kamyon verildi ve temel insani yardım malzemeleri hasar gördü.

Amaç, kıtlıktan etkilenen çocuklara ve ailelere ulaşmaktı. 15 kamyondan oluşan konvoy, kıtlıktan etkilenen El Fasher'ın çocuklarına ve ailelerine, yiyecek ve beslenme yaşamı yapan yardımla ulaşmaya çalışıyordu. Şiddetin artmasından sonra, birçoğu çocuk olan El Fasher'da yüz binlerce insan, yardım acilen gelmeyecekse, yetersiz beslenme ve açlık riski yüksektir.

Pusu sırasında, konvoy elbette 1.800 km'den fazla vardı. Hem WFP hem de UNICEF, insani personele yönelik saldırıların hemen sona ermesini istiyor. Konvoy, Port Sudan'dan 1.800 km'den fazla seyahat etmiş ve saldırıya uğradığında El Fasher'a yolculuğu tamamlamak için erişimi müzakere ediyordu.

Her şey kabul edilmişti. Her zaman olduğu gibi, insani konvoylar önceden ortak bir yol gerçekleştirir ve savaştaki parçalar kamyonların gerçek zamanlı olarak konumu hakkında bilgilendirilir. Buna göre Uluslararası İnsani HukukYardım konvoyları korunmalı ve taraflar, hızlı geçişe izin verme ve kolaylaştırma yükümlülüğüne sahip olmalı ve siviller için zorluk çeken insani kurtarma engelleri olmadan.

Modern çatışmalarda kimseye saygı duymayan kurallar. Burada bazı kurucu ilkelerini hızlı bir şekilde tanımlamaya değer Uluslararası İnsani Hukukgibi birçok uluslararası antlaşmada kodlanmıştır. Cenevre SözleşmeleriÇağdaş çatışmalarda, herkes ve her yerde gerçekleştikleri her yerde saygı duyulmalıdır. Silahlı bir çatışma sırasında düşmanlıkları düzenleyen ve sivil veya savaşçıları koruyan bir dizi kuraldır. Meşruiyetlerine bakılmaksızın hem uluslararası hem de uluslararası olmayan tüm çatışmalarda geçerlidir.

İşte bazı temel kurallar.

* – Ayrım: Savaşçılar ve düşmanlıklarla ilgilenmeyen insanlar (yani siviller) farklı olmalıdır.

* – Orantılılık: Saldırılar gerekli askeri avantajlarla orantılı olmalıdır.

* – Önlem: sivil insanlara ve sivil altyapılara zarar vermekten kaçınmak için önlemler alınmalıdır.

* – Teslim ve Esaret: Savaş Mahkemlerine insan bir şekilde muamele edilmelidir.

* – İnsani Yardım: Çatışma partileri, yaralı ve hastalara tıbbi ve insani yardım sağlama yükümlülüğüne sahiptir.

WFP merkezindeki bombalar. Sudan'daki insani personel, yardım, operasyonlar, siviller ve altyapılara yönelik saldırılar çok uzun süre tehlikeli bir şekilde devam ediyor. İkincisi, son iki yılda insani operasyonlara yönelik bir dizi saldırının ardından, El Fasher'daki WFP merkezinin son haftasının bir atölyeye, ofisler için bir bina ve klinik için bir binaya zarar veren bombalanması da dahil olmak üzere gerçekleşti.

WFP ve UNICEF personeli sahada kalır. Yetersiz güvenlik koşulları, ancak herkes tarafından güvenli çalışma koşulları ve uluslararası insancıl hukuka saygı isteyin. “Sudan'da, Darfur'daki El Fasher gibi yerlerde de milyonlarca insanın hayatı gidiyor”, iki kuruluş tarafından yayınlanan bir belgeyi okuyor.