2022 Mekansal Planlar Üretim Yönetmeliği’nde yenilik
13 Mart 2022 tarihindeki ve 31777 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan ‘Mekansal Planlar Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ bugün prestiji ile uygulamaya alındı.
Yayımlanan yönetmelik kapsamında değişikliğe gidilmesiyle, bakanlık tarafınca uzun müddettir beklenen değişiklikler hayata geçirildi.
Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafınca yayımlanan yönetmelik bugün tarihi prestiji ile yürürlüğe girmiş oldu.
MEKANSAL PLANLAR İMAL YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
13 Mart 2022 tarihindeki ve 31777 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan ‘Mekansal Planlar Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ bugün prestiji ile uygulamaya alındı.
Yayımlanan yönetmelik kapsamında değişikliğe gidilmesiyle, bakanlık tarafınca uzun müddettir beklenen değişiklikler hayata geçirildi.
Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafınca yayımlanan yönetmelik bugün tarihi prestiji ile yürürlüğe girmiş oldu.
MEKANSAL PLANLAR İMAL YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
- HUSUS 1- 14/6/2014 tarihindeki ve 29030 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mekânsal Planlar Üretim Yönetmeliğinin 3 üncü hususu aşağıdaki biçimde değiştirilmiştir.
- “MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 3/5/1985 tarihindeki ve 3194 sayılı İmar Kanununun 5’inci, 8’inci ve 44’üncü hususları ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 97’nci unsuruna dayanılarak hazırlanmıştır.”
- UNSUR 2- Birebir Yönetmeliğin 7 nci hususunun birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
- “m) Kentsel ulaşım ana planın hazırlanmasına dair süreçler, 2/5/2019 tarihindeki ve 30762 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ulaşımda Güç Verimliliğinin Artırılmasına Ait Yordam ve Asıllar Hakkında Yönetmelik kararlarına göre yürütülür.”
- HUSUS 3- Tıpkı Yönetmeliğin 21 inci unsuruna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
- “(15) Yerleşme bütününe hizmet veren ana merkezler ile alt merkezler, birbirleri ile ilgileri ve erişilebilirlikleri gözetilmek suretiyle aşağıdaki konular da dikkate alınarak oluşturulur:
- a) Ana merkez yahut merkezi iş alanları; idare alanları, iş merkezleri, toplumsal altyapı, konaklama, açık ve yeşil alanlar, genel ve bölgesel otopark, ulaşım ana istasyonları üzere kullanımları içerir. Bu merkezlerin, toplayıcı yahut tali yolların kesiştiği noktalarda hizmet ettiği alanın büyüklüğüne, nüfusuna, otopark gereksinimine bakılırsa ve taşıt, toplu taşıma ve bisiklet yolları ile erişilebilirliği dikkate alınarak belirlenmesi temeldir.
- b) Semt yahut mahalle merkezleri üzere alt merkezler; asli olarak semt yahut mahalle nüfusuna hizmet vermek üzere idari tesis alanları, ticaret, eğitim, sıhhat tesisleri, ibadet yerleri, toplumsal ve kültürel tesis üzere kullanımlar ile park, oyun alanları, meydan üzere açık alanlar, genel ve bölge otoparkları, spor tesisleri üzere kullanımları bünyesinde bulundurur. Bu merkezlerin birbirleriyle ve ana merkezle temaslarının, toplu taşıma, bisiklet ve yaya ulaşımı, açık ve yeşil alan sürekliliği ile sağlanması temeldir.”
- HUSUS 4- Birebir Yönetmeliğin onuncu kısım başlığı aşağıdaki biçimde değiştirilmiştir.
- HUSUS 5- Tıpkı Yönetmeliğin 30’uncu unsurunun birinci, üçüncü, yedinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki biçimde değiştirilmiştir.
- “(1) Kentsel tasarım projesi yapılacak alanın sonları imar planında gösterilebilir. Kentsel tasarım projelerinin uygulama imar planlarıyla birlikte hazırlanması halinde, bu projelerdeki gerekli detaylar imar planı kararlarında yer alabilir.”
- “(3) Kentsel tasarım projelerinin incelenmesi ve kıymetlendirilmesi gayeli gerektiğinde yönetimlerde kentsel tasarım kıymetlendirme kurulu kurulabilir.”
- “(7) Yönetim gerekli gördüğü alanlarda yerin imge, mana ve kimlik kazanmasını, estetik ve sanat bedelinin yükseltilmesini, yapıların bir ahenk içerisinde ve bütünlük oluşturacak biçimde düzenlenmesini amaçlayan ve mekânsal planlama sistematiği içerisinde uygulamaya yönelik kılavuz ve tavsiye niteliğinde kararları içerecek biçimde kentsel tasarım rehberi hazırlayabilir.
- (8) Yaya bölgeleri ve meydanlar üzere kamuya açık alanlar imar planı kararları doğrultusunda kentsel tasarım projeleri ile düzenlenebilir.”