Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sanchez’den ortak açıklamalar

Admin
Global Mod
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sanchez’den ortak açıklamalar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Hükümet Lideri Pedro Sanchez Perez Castejon ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaptığı baş başa görüşme ve başkanlıklarında gerçekleştirilen Türkiye-İspanya Yedinci Hükümetlerarası Tepe Toplantısı’nın akabinde, konuk hükümet lideri ile imza merasimi ve ortak basın toplantısına katıldı.

Erdoğan, Pedro Sanchez Perez Castejon’u tepe toplantısı münasebetiyle Ankara’da konuk etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, “2009 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz hükümetler ortası tepe toplantıları iki ülke içindeki bağların ele alındığı en üst seviye platformu oluşturmaktadır bugünkü tepe ile bağlantılarımızı bundan bu biçimde ‘kapsamlı ortaklık’ olarak tanımlamaya karar verdik. Ayrıyeten bir tepe takip düzeneği kurarak hem kararlaştırdığımız konuların hayata geçirilmesini yakın takip altına aldık aynı vakitte atacağımız yeni adımları planlamak için bir çerçeve oluşturduk” diye konuştu

“S-400 ÜRETİMİ HAKKINDA AYRINTI AÇIKLAMAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus askeri ihracat şirketi Rosoboronexport’un “S-400’ün kimi kesimlerinin Türkiye’de üretilmesi için teknoloji transferine başlandı” açıklamasında bulunmasının anımsatılarak buna ait son gelişimin ne olduğunun sorulması üzerine, “S-400 modül üretimi konusundaki birtakım ayrıntılar, hakkında her iki taraf Türkiye- Rusya ayrıntı açıklama yapmama üzerinde biz mutabık kaldık. ötürüsıyla da bu tıp açıklamalara girmiyoruz bu kendi aramızdaki hassasiyetlerdir” yanıtını verdi.

“DAHA BÜYÜK GEMİ YAPABİLİRİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve İspanya’nın, Avrupa’nın doğu ve batı ucunda Avrupa’nın güvenliğinin ve refahının köşe taşı olarak stratejik konuma haiz iki NATO müttefiki olduğunu söyleyerek, “İspanya 2015 yılından bu yana Türkiye’de konuşlu Patriot sistemleri ile ittifak dayanışmasının nasıl olması gerektiğini göstermektedir. Maalesef bir daha birfazlaca NATO ülkesi buradaki Patriotlarını alıp gdolayırken İspanya bunu yapmamıştır. Bu vesileyle İspanyol dostlarımıza bir kere daha bahtım ve milletim ismine teşekkür ediyorum. İspanya’nın bu tavrının öbür birtakım müttefiklerimizce de örnek alınmasını temenni ediyorum. Bilhassa savunma sanayi alanında İspanya ile birfazlaca ortak proje yürütüyoruz. Ülkelerimizin potansiyelini göz önünde bulundurarak bu alandaki iş birliğimizi daha da derinleştirmeyi bilhassa dilek ediyoruz. Biliyorsunuz İspanya ile bir arada uçak gemisini yaptık ve şu anda artık denize indirmiş vaziyetteyiz lakin biz inşallah bir de artık bunun epeyce daha büyüğünü bir daha İspanya ile bir arada yapalım istiyoruz” tabirlerini kullandı.

“AB, SOMUT ADIMLAR ATMALI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye- AB bağlantılarını de değerlendirdiklerini vurgulayarak, “İspanya’nın Türkiye- AB ilişkilerinin geliştirilmesine dair bugüne kadar verdiği takviye için de ben bir daha kendilerine teşekkür ediyorum. Türkiye olarak olumlu gündemin hayata geçirilmesi amacıyla diyalog ve diplomasiden yana prensipli tavrımızı ve eforlarımızı ortaya koyduk. Avrupa Birliği’nin artık ülkemizle ilgilerine stratejik bir bakış açısı ile yaklaşması ve somut adımlar atması gerekiyor. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vatandaşlarımıza vize muafiyeti tanınması çalışmalarına bir an evvel başlanmalıdır. Birkaç üye ülkenin küçük hesaplarının Avrupa Birliği’ni ve NATO- Avrupa Birliği ilgilerini zayıflatmasına müsaade verilmemelidir. Avrupa ve NATO’nun hudutlarını koruyan Türkiye ve İspanya sistemsiz göç konusunda değerli yük üstlenmiştir. Bu külfetin adil paylaşımı için ortak siyasetler üretilmesi zaruretini bu vesileyle bir sefer daha vurgulamak istiyorum. İspanya’nın bugüne kadarki değerli dayanaklarını sürdürmesinin bütün taraflar için faydalı olacağına inanıyorum” diye konuştu.

“MEDENİYETLER İTTİFAKI, KIYMETLİ BİR ÇIKIŞ YOLU”

Erdoğan, BM Medeniyetler İttifakı Projesi’nin mimarları olarak dünyada barış, istikrar ve refah ortamının sağlanmasını teminen daha yakın iş birliği ortasında olmaya değer atfettiklerini söyleyerek, “Malum Medeniyetler İttifakı’nı İspanya- Türkiye bir arada inşa etti. Bu teşebbüs Türkiye ve İspanya’nın yumuşak gücünün göstergesidir. Çok sağın yükselmekte olduğu, ırkçı, İslam ve yabancı düşmanı aksiyonların giderek daha sık gerçekleştiği günümüzde Medeniyetler İttifakı teşebbüsünün pahası ümit ediyorum ki daha düzgün anlaşılacaktır. 16 yıl evvel tohumlarını attığımız bu teşebbüs dünyanın karşı karşıya kaldığı meydan okumalar bakımından değerli bir çıkış yolu sunmaktadır. Yüksek Temsilci Moratinos’a dayanağımız tamdır. Cenevre’de açılan ofisin başında gorevlendirilen, Türk büyükelçi teşebbüse güç katacaktır. İttifakımızın İstanbul’da bölgesel ofis açması sürecini de hızlandıracağız” dedi.

SANCHEZ: “TÜRKİYE’NİN, AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BİR KESİMİ OLMASINI İSTİYORUZ”

Konuk Hükümet Lideri Pedro Sanchez Perez Castejon ise Türkiye ve İspanya’nın Akdeniz’in iki ucu olduğunu belirterek, “İspanya ve Türkiye’deki ikili münasebet hayli hoş olgunluk derecesine ulaştı. olağanüstü düzeye ulaştı. Biroldukça farklı alanda, ekonomik, kültürel ve toplumsal ömrümüzü etkiledi bizde devletler olarak bu dostluğu daha ileri farklı alanlarda daha kapsayıcı bir bağlantı dönüştürmek istedik. Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin bir modülü olmasını istiyoruz. Türkiye yalnızca bir komşu değil, AB için bir ortak bir müttefiktir” diye konuştu.

“DENİZALTI YAPABİLİRİZ”

Açıklamalarının arından gazetecilerin sorularını yanıtlandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanyol-Türk ortak birinci uçak gemisinin denize indirildiğin bunun daha büyüğünü yapma konusunda mutabık kalındığını söyleyerek, “Büyük ölçekliyi sonrasındasında yapacağız. Pahalı dostumla da mutabıkız inşallah. Büyük bir uçak gemisini mevcut şu andaki uçak gemisinin akabinde yapmayı hedefliyoruz. Tahminen birebir vakitte denizaltı olayına da girme durumumuz olacak. Bunları etraflıca kıymetli dostum arkadaşımla bunları konuştuk. Savunma endüstrinde bir arada yapabileceğimiz epeyce şeyler var İHA-SİHA-Akıncı üzere bu konularda da birfazlaca adımları atabilme talihimiz var ve İspanya’nın kendi mamüllerini bir daha tıpkı biçimde paylaşabilme imkanlarımız olacak” dedi.

“YIL SONUNA KADAR TURCOVAC’I PİYASAYA SÜRECEĞİZ”

Erdoğan, kendilerinin aşı konusunda güzel olduklarını söyleyerek, “Türkiye genelinde minimum 60 milyon aşımız var. Üstü var 70 milyon bu civarda devam ediyoruz ve bir de doğal bu yıl sonuna kadar da kendi aşımız olan Turkovcac’ı piyasaya sürme durumu kelam konusu. Bunu da aslına bakarsan hallettikten daha sonra bizim artık aşı konusunda rastgele bir külfetimiz olmayacak. Bu süreci devam ettireceğiz ve dünya ile alakalarda de bu mevzuda bir daha rastgele bir külfet kelam konusu değil. Yani gelişmekte olan ülkeler, az gelişmiş ülkeler, buralara da her çeşit takviyesi vereceğiz” diye konuştu.

Üst