Hoşgörü değeri nedir ?

Ceren

Yeni Üye
Hoşgörü Değeri: Komşunun Gürültülü Matkabından Kalabalık Toplu Taşıma Testlerine

Herkese selam! Bir gün düşünüyordum: “Benim hoşgörü değerim kaç acaba?” Bunu tartarken yan komşu matkabı açtı, alt komşu kahvaltı yerine halay çekmeye başladı, üst komşu da çamaşır makinesini roket gibi çalıştırdı. İşte o an anladım, hoşgörü değeri bazen cihaz gibi resetleniyor. Peki ama bu gizemli kavramın matematiği var mı?

---

Erkeklerin Yaklaşımı: Stratejik, Çözüm Odaklı ve Sabır Limitli

Erkekler genellikle olaya şöyle bakıyor:

- “Kardeşim, hoşgörünün de bir sınırı var. Önce durum analizi yapacaksın, sonra stratejik karar vereceksin.”

- “Hoşgörü = Tahammül süresi / Kişinin sabır stoğu.”

Forumda erkek kullanıcılar bu konuyu genellikle planlı, hatta askeri disiplinle ele alır. Örneğin:

“Benim hoşgörü değerim 15 dakika. Komşu matkapla başladığında kronometre açarım. 15 dakikadan sonra gidip nazikçe kapıyı çalarım. Eğer hâlâ devam ediyorsa, B planım: kulaklık. C planım: şehir değiştirmek.”

Erkekler için hoşgörü değeri, yönetilmesi gereken bir proje gibidir. Problem varsa çözüm listesi çıkarılır: “Durdur, yoksa başka opsiyon uygula.”

---

Kadınların Yaklaşımı: Empati, İlişki Yönetimi ve Sonsuz Sabır

Kadınlar hoşgörüyü çoğunlukla bir ilişki yönetimi becerisi olarak görüyor. Onlar için mesele sadece “katlanmak” değil, aynı zamanda “karşıdakini anlamak.”

Bir kadın forumda şöyle yazabilir:

“Hoşgörü değerim, karşımdaki kişinin niyetine bağlı. Eğer bana bilerek zarar veriyorsa çabuk tükenir. Ama dalgınlıkla ya da çaresizlikle bir şey yapıyorsa, sabrım sonsuz olur. Mesela minibüste çocuk ağladığında sinirlenmem, çünkü annesinin halini düşünürüm. Ama aynı minibüste biri yüksek sesle telefonda patronunu çekiştirirse işte orada sınırlarım zorlanır.”

Kadınların yaklaşımı daha duygusal: Karşıdakini anlamaya çalışır, bağ kurar, ilişkileri korumak ister. Hoşgörü değerleri biraz daha elastik bant gibi, gerektikçe uzar.

---

Hoşgörü Değerini Belirleyen Faktörler

1. Ortam: Gürültülü bir otobüste mi, yoksa sahil kenarında kahve içerek mi yaşıyorsunuz olayı?

2. Kişisel sabır stoğu: Uykusuz bir gününüzde hoşgörünüz daha düşük olabilir.

3. İlişkiniz: Yakın dostunuzun hatasına katlanmak daha kolaydır.

4. Beklentiler: Beklentileriniz yüksekse hoşgörünüz çabuk tükenebilir.

5. Mizah anlayışı: Olaylara gülüp geçebiliyorsanız, hoşgörü değeriniz katlanarak artar.

---

Forumda Eğlenceli Diyaloglar

- Kullanıcı 1 (erkek): “Benim hoşgörü değerim trafikte 7 saniye. Sonrası kornalarla Beethoven senfonisine dönüşüyor.”

- Kullanıcı 2 (kadın): “Benim değerim çok daha yüksek. Önce camı açıp tebessüm ediyorum, sonra şoföre ‘Hayırlı yolculuklar’ diye sesleniyorum. O an kavga ihtimali %70 azalıyor.”

- Kullanıcı 3 (mizahçı): “Benim hoşgörü değerim kahveyle doğru orantılı. Sabah kahvesiz 0.5, kahveden sonra 9.5 oluyor.”

Bu tür paylaşımlar, hoşgörünün aslında çok kişisel ama aynı zamanda kolektif bir mesele olduğunu gösteriyor.

---

Hoşgörü Bir Nevi Kas: Ne Kadar Kullanırsan O Kadar Güçlenir

Hoşgörüyü spor salonundaki kaslara benzetebiliriz. Ne kadar denerseniz o kadar gelişir. İlk başta minibüste yanınızdaki yüksek sesle konuşana sinirlenirsiniz, ama sonra kendi kendinize “Bu da hayatın testi” deyip gülmeye başlarsınız. Zamanla bu “kas” güçlenir ve olaylara daha esnek bakabilirsiniz.

---

Erkek Stratejisi + Kadın Empatisi = Altın Oran

Aslında en ideal hoşgörü değeri, erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımıyla kadınların empati dolu yaklaşımının birleşiminden çıkıyor. Yani bir sorun olduğunda:

1. Strateji geliştir (erkek yaklaşımı),

2. Karşıdakini anla (kadın yaklaşımı),

3. Gerekirse mizah kat (herkesin yaklaşımı).

Böylece hem kendi huzurunuzu koruyorsunuz hem de sosyal ilişkileriniz zarar görmüyor.

---

Sonuç: Hoşgörü Değeri Kişisel Ama Evrensel Bir Yetenek

Hoşgörü değeri kişiden kişiye değişse de aslında hepimizin ortak ihtiyacı. Kimi trafikte 7 saniye dayanır, kimi komşunun matkabına 7 saat. Ama önemli olan, hayatın küçük sınavlarını büyük krizlere dönüştürmeden aşabilmek.

Belki de hepimizin hoşgörü değerini biraz yükseltmek için ihtiyacımız olan şey, biraz empati, biraz strateji ve bolca kahkaha.

---

Peki Sizin Hoşgörü Değeriniz Kaç?

Forumun en eğlenceli kısmı da burası: Herkes kendi “hoşgörü değerini” paylaşsın. Belki birimiz 5 dakikada pes ediyoruz, birimiz günlerce katlanabiliyoruz. Kim bilir, belki de bu sayede hoşgörünün matematiğini hep beraber çıkarırız.