Ukrayna: Şubat 2022'den bugüne yirmi üç binden fazla kişi kayıp

Namik

Aktif Üye
ROMA – Şubat 2022'de Rusya ile Ukrayna arasında savaş patlak verdiğinde öldürüldüğü, kaçırıldığı veya yakalandığı için artık kendisinden haber alınamayan veya sadece evlerinden kaçtığı için iletişimi kaybeden 23 bin kişi. Sevilen birinin başına gelenler yürek parçalayıcıdır ve bu, sürekli acı içinde yaşayan onbinlerce insan için trajik bir gerçektir. Ailelerin, akrabalarının başına ne geldiğini bilmeye hakları var” yorumunu yaptı Dal Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC), bu yirmi üç bin kayıp kişinin akıbetini açıklığa kavuşturmaya çalışıyor. Silahlı çatışmanın patlak vermesinden iki yıl sonra, hem Ukrayna sınırları içinde hem de dışında milyonlarca yerinden edilmiş insan için insani ihtiyaçlarda herhangi bir azalma belirtisi görülmüyor.

Kayıpların aranması. Ocak 2024'ün sonuna kadar ICRC, Ukrayna, Rusya ve Avrupa'nın diğer yerlerindeki ulusal Kızılhaç ve Kızılay dernekleriyle işbirliği içinde yaklaşık sekiz bin ailenin akıbetleri veya son nerede oldukları hakkında bilgi almasına yardımcı oldu. kayıp sevilen kişinin bulunduğu yer. Son iki yılda, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne, kayıp akrabalarını arayan Rusya ve Ukrayna'daki ailelerden 115.000'den fazla telefon görüşmesi, çevrimiçi talep, mektup veya ziyaret geldi.

Akrabalardan gelen mesajlar. “Kocamı bir daha gördüğünüzde lütfen ona bebeğimizin dün doğduğunu söyleyin. Hepimiz iyiyiz ve onu bekliyoruz.” “Oğlumun hayatta olduğunu öğrendiğimde çok mutluyum. İki ay boyunca ondan haber alamadım, o sırada kendimi ölmüş gibi hissettim.” “Artık gözyaşım yok, sadece acım var, kalbim kırılıyor.” Bunlar ICRC'nin yıllar içinde aldığı yardım talep eden birçok mesajdan sadece birkaçı. ICRC, kayıp kişilerle ilgili acil durumla başa çıkmak için Mart 2022'de merkezi bir izleme ofisi kurdu. Bu ofis, kaybolmaları önlemek ve aileleri desteklemek için çatışmanın her iki tarafıyla da işbirliği yapıyor. her iki cephede de yakınları aranıyor. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca, hem Rus hem de Ukraynalı yetkililer, savaş esirleri hakkındaki bilgileri kendi ellerinde toplamak, merkezileştirmek ve iletmekle görevli Ulusal Bilgi Büroları (NIB'ler) kurdular. Söz konusu bilgiler, Cenevre Sözleşmeleri gereği ICRC ile paylaşılıyor ve bu sayede Rusya ile Ukrayna arasında aracılık görevi üstleniyor. Bu adım, aksi durumda kaybolacak kişilerin listesinin kısaltılmasına yardımcı olur.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin çalışmaları. ICRC, kayıp kişilerin ve savaş esirlerinin ailelerine yardım etmek için yaklaşık 50 ülkede Kızılhaç ve Kızılay Hareketi ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Aynı zamanda, şu anda Ukrayna ile Rusya arasında olduğu gibi gerektiğinde tarafsız bir aracı olarak hareket etmek de dahil olmak üzere, uluslararası silahlı çatışmalara katılan tarafların insan kalıntılarının kurtarılması, tanımlanması, nakledilmesi ve ülkelerine geri gönderilmesiyle ilgili yasal yükümlülükleri yerine getirmelerine yardımcı olur.