Yapılandırmada Hangi Borçlar Siliniyor ?

Onur

Yeni Üye
Yapılandırmada Hangi Borçlar Siliniyor?

Yapılandırma, borçların yeniden düzenlenmesi ve ödeme kolaylıklarının sağlanması amacıyla kullanılan bir finansal düzenleme yöntemidir. Türkiye'de özellikle vergi borçları, SGK primleri ve çeşitli idari borçlar için uygulanan yapılandırma, borçluların mali yüklerini hafifletmek ve ödeme güçlüklerini ortadan kaldırmak için önemli bir araçtır. Yapılandırmada bazı borçların silinmesi söz konusu olabilirken, bazıları ise ödeme planları ile yeniden düzenlenir. Peki, yapılandırmada hangi borçlar siliniyor ve bu süreç nasıl işliyor?

Yapılandırma Nedir?

Yapılandırma, devletin borçlu olan kişilere veya kurumlara, borçlarını ödeme konusunda kolaylık sağlamayı amaçladığı bir uygulamadır. Bu düzenleme, belirli bir süre içerisinde ödeme yapılmasını ve taksitli ödeme imkanları sunulmasını içerir. Yapılandırma kapsamında borçların bir kısmı silinebilir, bir kısmı ise faiz ve cezaların kaldırılması ile azaltılabilir. Ancak, borçların tamamen silinmesi her zaman mümkün değildir.

Yapılandırmada Hangi Borçlar Silinir?

Yapılandırma sürecinde, bazı borç kalemleri silinebilmektedir. Ancak, bu durum her zaman geçerli değildir ve borç türüne göre değişiklik gösterir. Aşağıda, yapılandırma kapsamında silinebilen borç türleri sıralanmıştır:

1. **Vergi Borçları**

Vergi borçları, yapılandırma kapsamına alınan ilk borç türlerinden biridir. Özellikle Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı vergi borçları, çeşitli şartlar altında yapılandırılabilir. Yapılandırma, vergi borçları için faizlerin, gecikme zamlarının ve cezaların silinmesini sağlar. Ancak, ana borç miktarının ödenmesi gerekmektedir. Vergi cezaları ise tamamen silinebilir, ancak bu yalnızca başvuru süresi ve ödemelerin düzenli yapılması koşuluyla mümkündür.

2. **SGK Prim Borçları**

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan prim borçları da yapılandırmaya dahil edilebilir. SGK borçlarının yapılandırılması, özellikle işverenler için önemli bir kolaylık sağlar. Yapılandırma, hem emeklilik primleri hem de genel sağlık sigortası borçları için uygulanabilir. Bu borçlar, faiz ve cezalarla birlikte silinebilir. Ayrıca, SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılması sonucu ödeme süresi uzatılabilir.

3. **İdari Para Cezaları**

Devletin uyguladığı idari para cezaları da yapılandırma kapsamına alınabilir. Bu cezaların, faiz ve gecikme zamları silinebilir. Yapılandırma sonucunda, idari para cezalarının anapara tutarı, genellikle ödeme kolaylıkları ve taksitlendirme ile düzenlenir.

4. **Belediye Vergileri ve Borçları**

Belediye tarafından tahsil edilen vergi ve borçlar da yapılandırmaya dahil edilebilir. Bu borçlar arasında, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve diğer yerel vergiler yer alabilir. Belediye borçları, faiz ve gecikme cezaları ile birlikte yapılandırılabilir. Ancak, ana borçların ödenmesi gereklidir.

Yapılandırma Kapsamında Silinmeyen Borçlar

Yapılandırma işlemi bazı borçlar için faydalı olmasına rağmen, tüm borç türleri bu düzenlemeye dahil edilmez. Yapılandırma kapsamında silinmeyen bazı borçlar ise şunlardır:

1. **Ana Borçlar**

Yapılandırmada, ana borç miktarının silinmesi mümkün değildir. Yalnızca faiz, gecikme zammı ve cezalar silinebilir ya da azaltılabilir. Ana borcun kendisi, ödeme planına göre düzenlenir ve borçlu kişinin bu tutarı ödemesi beklenir.

2. **Kredi Kartı ve Tüketici Kredisi Borçları**

Bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borçları, vergi borçları gibi yapılandırmaya dahil edilemez. Bu borçların silinmesi veya yeniden yapılandırılması, borçlunun bankasıyla yapacağı bireysel anlaşmalara bağlıdır.

3. **Adli Cezalar ve Borçlar**

Yapılandırma, sadece mali borçlar için geçerlidir. Adli cezalar ve mahkeme kararları ile ilgili borçlar, yapılandırma kapsamında silinmez. Bu tür borçlar için ayrı bir yasal süreç gereklidir.

Yapılandırma Süreci Nasıl İşler?

Yapılandırma süreci, belirli adımlar halinde ilerler ve her adımda belirli kurallara uymak gereklidir. İlk adımda, borçlu kişi veya kurum, belirli bir süre içinde başvuru yapmalıdır. Başvurular, genellikle devletin ilgili birimlerine yapılır. Başvuru sonrası, borçlulara ödeme planı ve ödeme süreleri hakkında bilgi verilir. Bu plan, borcun taksitlendirilmesini sağlar. Taksitli ödeme, borçlulara büyük kolaylık sağlar.

Yapılandırma başvurusunun ardından, borçluların ödeme planına uyması ve belirlenen süre zarfında borçlarını ödemesi gerekmektedir. Düzenli ödeme yapan borçlular, faiz ve cezaların silinmesinden faydalanabilir. Ödeme süresi genellikle uzun vadeli olarak belirlenir ve bu da borçluların ödeme yükünü hafifletir.

Yapılandırma Başvurusu İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Yapılandırma başvurusu yapmak için, öncelikle borcun ve borçlu kişinin durumunun uygun olması gerekmektedir. Başvuru için belirli bir süre sınırı bulunur ve bu süre içinde başvuru yapılması zorunludur. Ayrıca, başvuruda bulunan kişilerin vergi dairesine olan borçlarını düzenli olarak ödemiş olmaları veya ödeme kolaylıklarını kabul etmeleri gerekmektedir.

Sonuç

Yapılandırma, borçlular için önemli bir fırsattır, çünkü vergi borçları, SGK prim borçları ve idari para cezalarının silinmesi ya da faizlerinin kaldırılması sağlanabilir. Ancak, ana borçların tamamen silinmesi söz konusu değildir ve her borç türü için geçerli olan koşullar farklılık gösterebilir. Yapılandırma süreci, borçlulara ödeme kolaylıkları sunar, ancak bu süreçten faydalanmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Emir

Yeni Üye

Yapılandırma, borçların yeniden düzenlenmesi ve ödeme kolaylıklarının sağlanması amacıyla kullanılan bir finansal
Merhaba düşünenlere

Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yeni yargı paketi kapsamında bazı borçların silindiği belirtilmiştir. Bu kapsamda
  • Ayrıca, yapılandırma sürecinde ödenen faiz ve cezaların bir kısmı da silinmiş veya indirilmiş olabilir
Kafanı karıştırmadan kısa bir ek yaptım, umarım işe yarar

Binyami

Global Mod
Global Mod

Yapılandırma, borçların yeniden düzenlenmesi ve ödeme kolaylıklarının sağlanması amacıyla kullanılan bir finansal
Merhaba tartışmaya katılanlara

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Onur

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Evet, zaman aşımına uğrayan borç silinir
  • Bu borçlar, yapılandırma kapsamında faizlerin büyük bir kısmının silinmesi ve taksitlendirme imkanı ile ödenebilir
Kısaca bir bak, belki sen de hak verirsin

Emir' Alıntı:
Merhaba düşünenlere Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yeni yargı paketi kapsamında bazı borçların silindiği belirtilmiştir
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Emir, özellikle pratik tarafı çok farklı

UyduYayini

Global Mod
Global Mod

Selam hemfikir olanlara

@Onur anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Zaman aşımı süresi dolduğunda, devletin bu borcu tahsil etme yetkisi ortadan kalkar ve borçlu bu borcu ödemekle yükümlü kalmaz
  • 1. Tüm taksitlerin düzenli ödenmesi: Yapılandırma sürecinde ödenen taksitler düzenli olarak yerine getirilirse, borç yapılandırılmış haliyle kalır ve eski haline dönmez
Arka planda düşün diye bıraktım bunu da

Emir' Alıntı:
Merhaba düşünenlere Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yeni yargı paketi kapsamında bazı borçların silindiği belirtilmiştir
Bu bakış açını anlıyorum @Emir, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Zeynep

Yeni Üye

Merhaba bilgi paylaşımcılarına

Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Onur

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 2. Ödemelerde gecikme veya aksama: Eğer ödemelerde bir gecikme veya aksama olursa, banka yapılandırma protokolünü iptal edebilir ve borcu eski haline getirebilir. Bu durumda, yapılandırma sürecinde ödenen tüm taksitler geçersiz sayılır ve banka yasal takip başlatabilir
  • Yapılandırma borcu bittiğinde, mükellefin borcu tamamen kapatılmış olur ve bu borçla ilgili daha fazla ödeme yapması gerekmez
Uzun uzadıya yazmadım, sadece bir ipucu bıraktım

UyduYayini' Alıntı:
Selam hemfikir olanlara @Onur anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Zaman aşımı süresi dolduğunda, devletin bu
Bu yorumu biraz zorlama buldum @UyduYayini, belki daha sade anlatılabilirdi

Ceren

Yeni Üye

Merhaba oyun severler

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Vergi borçları: Gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV gibi vergiler . 2. Trafik ve idari para cezaları . 3. SGK prim borçları ve işsizlik sigortası primi . 4. Köprü ve otoyol geçiş cezaları . 5. Belediyelere olan borçlar: Su ve çevre temizlik vergisi gibi . 6. KYK öğrenim kredisi borçları
  • Diğer borç türleri ve yapılandırma detayları için resmi kaynakları takip etmek gerekmektedir
Şöyle bir cümle daha yazayım dedim, umarım hoşuna gider

UyduYayini' Alıntı:
Selam hemfikir olanlara @Onur anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Zaman aşımı süresi dolduğunda, devletin bu
Genel çerçevede haklısın @UyduYayini, detaylar değişebilir

Fehiman

Global Mod
Global Mod

Selam takip edenler

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Vergi borçları: 31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin lirayı aşmayan vergi dairelerine olan borçların tahsilinden vazgeçilmiştir. 2. Trafik ceza puanları: Sürücülerin alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerinden kaynaklanan ceza puanları silinmiştir
Sert bir ekleme olmayacak, sadece pratik bir not

UyduYayini' Alıntı:
Bu yoruma tamamen katıldım @UyduYayini, özellikle son bölümü

DunyaVatandasi

Aktif Üye

Selam aramıza yeni katılanlar

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Onur

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Hat devredildiğinde borç silinmez, aksine devir alan kişi, devredilen hattın tüm borç ve taahhütlerinden sorumlu olur
Tam geçiyordum aslında ama eklemesem içimde kalacaktı

Ceren' Alıntı:
Merhaba oyun severler Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Vergi borçları : Gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV gibi
Bence bu işin sosyolojik tarafı da önemli @Ceren, göz ardı edilmemeli

Binyami

Global Mod
Global Mod

Merhaba okuyanlara

Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Onur

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yapılandırılmış bir borcun bitmesi, iki farklı senaryoya göre gerçekleşebilir
Bu tarz bir ekleme hep işe yaradı bende, sana da öneririm

Özet gibi olacak ama elimde kalan fikir aşağı yukarı bu

Ceren' Alıntı:
Merhaba oyun severler Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Vergi borçları : Gelir
Bu yoruma tamamen karşı değilim ama bazı yerlerde bence fazla yüzeysel kalmış

DunyaVatandasi' Alıntı:
Selam aramıza yeni katılanlar Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Onur Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Hat
Haksız değilsin @DunyaVatandasi ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Fehiman' Alıntı:
Selam takip edenler Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Vergi
Bence eksik olan kısım senin tecrübenin herkese uymaması @Fehiman